kinetoterapeut ajuta pacient in recuperarea neuromotorie a bratului folosind o greutate

Conceptul Bobath – Metode de Educare/ Reeducare Neuromotorie

Mulți kinetoterapeuți folosesc abordarea Bobath în reabilitarea pacienților cu afecțiuni neurologice pentru a stimula căile senzoriale și motorii ale acestora și pentru a facilita mișcarea normală și controlul motric.

Ce este Conceptul Bobath?

Conceptul Bobath este o abordare utilizată în evaluarea și tratarea persoanelor ce suferă de tulburări de mișcare și control postural ca urmare a unei leziuni a sistemului nervos central. Este un tip de tratament de kinetoterapie care are ca scop îmbunătățirea mișcării și mobilității la pacienții cu leziuni ale sistemului nervos central (creier și măduva spinării).

Conceptul este numit după Berta Bobath, Fizioterapeut, și soțul ei Karl, Psihiatru/ Neuropsihiatru, care au propus această abordare pentru tratarea pacienților afectați de anomalii ale sistemului nervos central. Aceștia au dezvoltat abordarea Bobath cu scopul inițial de a fi aplicată copiilor diagnosticați cu encefalopatie sechelară infantile. În prezent, aria de utilizare a conceptului Bobath a for extinsă, fiind folosită acum și pentru tratamentul adulților hemiplegici.

Principiile Conceptului Bobath

Abordarea Bobath se bazează pe capacitatea creierului de a se adapta la schimbări și de a se reorganiza și recupera după leziuni neurologice.

La baza abordării Bobath stau o serie de principii care includ:

    • Încurajarea tiparelor normale de mișcare
    • Concentrarea pe calitatea fiecărei mișcări efectuate
    • Exersarea în mod repetat, atât cât este necesar, a poziției și posturii corpului în culcat, șezut și în picioare
    • Descurajarea mișcărilor compensatorii
    • Descurajarea antrenamentului de forță musculară
    • Promovarea recuperării funcționale maxime pentru îmbunătățirea calității independenței
    • Tehnicile de manipulare sunt folosite pentru ca o persoană să nu se miște cu efort excesiv și pentru a oferi feedback senzorial.

Practic, pacienții hemiplegici trebuie să reînvețe senzația mișcărilor (dacă tulburările propioceptive nu sunt foarte grave), fără control vizual.

Cum sunt puse în aplicare Principiile Bobath?

Atât informatiile senzitive, cât și cele senzoriale trebuie să fie trimise de către kinetoterapeut întotdeauna dinspre partea hemiplegică. Stimulii externi și interni pentru o acțiune motrică trebuie să fie cât mai apropiați calitativ de cei din cadrul actului senzorio-motor fiziologic.

Activitățile motorii, care depășesc stadiul neuromotor de moment al pacientului (sunt dificile, complicate) sau care sunt executate pe un fond de oboseală musculară sau psihică, vor fi evitate pentru a nu crește tonusul muscular patologic pe lanțul muscular al schemei motrice sinergice.

Activitătile motorii în majoritatea cazurilor (aproape mereu) trebuie să fie cu scop bine determinat (de exemplu: să ședem, să vorbim, să mergem spre toaletă, etc). Comenzile pot fi verbale, nonverbale, gestuale și combinate (verbal + gestual) în funcție de cogniția pacientului (determinat de tipul lezional).

Răspunsul motor voluntar la orice stimul (senzitiv, senzorial) trebuie așteptat deoarece atât prelucrarea informațiilor, comenzilor, cât și răspunsul motor sunt perturbate în sensul întârzierii lor. Informația nonverbală se adresează proprioceptorilor și exteroceptorilor din regiunea interesată în activitatea motrică. Ea are și menirea să corecteze feed-back-ul sensitiv al mișcării, fapt care pretinde o corectitudine maximă informatională.

Comanda verbală trebuie să fie simplă și concretă, să cuprindă doar informații puține, exacte, necesare, deoarece abundența ei scade calitatea actului motor (atenția distributivă a pacientului poate fi și ea afectată).

Beneficiile Utilizării Conceptului Bobath

Kinetoterapeuții care aplică tehnicile Bobath încurajează o persoană să se miște în cel mai normal și eficient mod, astfel prevenind tiparele de mișcare anormale ale pacienților pentru a:

    • Recâștiga controlul motric
    • Face mișcările mai ușor de realizat, acestea fiind cât mai precise și direcționate către obiectivul de recuperare
    • Îmbunătăți postura
    • Alungi mușchii atrofiați, ajutând la diminuarea spasticității și reducerea contracturile
    • Îmbunătăți abilitățile de a efectua activitățile de zi cu zi a pacienților
    • Crește independența
    • Atinge potențialul maxim

Abordarea Bobath subliniază, de asemenea, importanța reabilitării timpurii, a consistenței sesiunilor de recuperare și a unui mediu stimulativ în vederea promovării recuperării pacienților.

Concluzii

Obiectivul principal al management-ului terapeutic, după Bobath, este de a facilita activitatea motrică controlată și a inhiba simptomele patologice ale hemiplegiei cum sunt: spasticitatea, reacțiile asociate, mișcării în masă. Din păcate nu se poate vorbi despre o inhibare totală și irevocabilă a schemelor de mișcare patologice, ele fiind expresia leziunilor cerebrale evidente și sunt imposibil de „șters” total. Orice stimul de intensitate supraliminală poate „trezi” un semn clinic al unei leziuni de SNC.

Întreaga activitate de recuperare a hemiplegicului are scopul final de recâștigare a simetriei corporale. Numărul de repetiții în cadrul unei sedinte, dozarea concretă nu poate fi planificată, deoarece depinde de starea de moment a pacientului.