Reeducarea Neoromotorie este necesară uneori după îmbolnăviri și accidente care alterează structura elementelor anatomice și tulbură funcțiile fiziologice, nu numai ale aparatului locomotor, ci și ale celorlalte organe și funcții, mai ales circulatorii, trofice, de sensibilitate, secretorii etc.
Aceste tulburări complexe, cunoscute sub numele de tulburări fiziopatologice, continuă să se manifeste și să producă suferință și deficiențe funcționale multă vreme, chiar după ce leziunile sau îmbolnăvirile care le-au produs s-au vindecat.
Ele apar, în general, din cauza unor tulburări ale sistemului nervos vegetativ și se tratează prin reeducare funcțională, care constă în mișcări metodice, masaj și fizioterapie.
Focusul activității de reeducare funcțională
Kinetoterapeutul va lucra împreună cu pacientul, focusându-se pe trei tipuri de activități precum:
- reeducarea echilibrului corpului
- reeducarea mișcărilor membrelor superioare și, în special, a abilității manuale
- reeducarea mișcărilor membrelor inferioare și reeducarea mersului
În ce constă terapie de Reeducare Neuromotire?
Atunci când și componentele psihice ale mișcării (voința, curajul, perseverența, etc.) sunt alterate, este necesară reeducarea psihomotrică.
Reeducarea neuromotoare și psihomotoare se realizează prin exerciții fizice pasive, active și active cu rezistență, prin care se învață din nou mișcările ce nu se mai pot executa, se corectează cele ce se execută defectuos, se controlează și se stăpânesc bazele generale ale kinetoterapiei mișcările anormale, se suplinesc (compensează) cu mișcările care lipsesc, se instituie o disciplină și o coordonare psihomotoare nouă și normală.