Recuperarea geriatrică presupune un concept bine delimitat, numărul vârstnicilor fiind mare, iar independenţa acestora constituie o problemă primordială. Infirmităţile cauzate de îmbolnăvirea organismului, cât şi cele rezultate din afecţiunile apărute pe parcursul vieţii se cumulează, se agravează şi se multiplică în perioada de îmbătrânire. În această perioadă, capacitatea de raţionament şi de adaptare se degradează, punându-şi amprenta asupra vieţii psihologice şi sociale.

femeie in varsta realizand ecercitii de recuperare folosing mingea si o banda elastica

În ce constă Terapia Ocupațională?

Terapia Ocupaţională şi ergoterapia vizează recuperarea complexă a vârstnicului, avându-se în vedere şi alte situaţii specifice, particulare, cu care se confruntă acesta: anxietatea, dezorientarea, dependenţa.

Aceste caracteristici sunt variabile depinzând de personalitatea fiecărui vârstnic, de starea de sănătate a acestuia, de condiţiile de mediu şi ajutorul social de care beneficiază.

Cu ajutorul Kinetoterapeutului, persoanele în vârstă vor avea parte de un program personalizat, având ca obiectiv combaterea tendinţei de sedentarism, subsolicitarea dovedindu-se a fi mult mai nocivă decât suprasolicitarea.

kinetoterapeut face exercitii de reabilitare cu barbat in varsta

Beneficiile Terapiei Ocupaționale pentru vârstnici

  • Îmbunătățirea sănătății fizice prin recuperarea funcţională şi redobândirea gestualităţii pierdute
  • Kinetoterapeuții lucrează cu pacienții vârstnici și îi învață exerciții și tehnici de reabilitare care fac mult mai ușoară îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi îmbrăcat, mâncat și baie, ajutându-i să-și îmbunătățească abilitățile motorii fine și de bază, forța, dexteritatea și gama lor de mișcare
  • Creșterea bunăstării emoționale prin sprijinul emoțional pozitiv oferit de terapeuții noștri, pacienții fiind permanent încurajați să vadă dincolo de disfuncțiile lor și să se concentreze pe ceea ce POT face